Rakip Analizi Nedir?

Pazarlama piyasasında rakip analizi nedir , rakip nasıl analiz edilir gibi sorular birçok işletme sahibinin aklındaki sorulardır. Rakip analizi, ticari olarak markanızla aynı pazar piyasasında bulunan ve işletmenizle rekabet halinde olan diğer işletmelerin faaliyetlerini araştırma ve analiz etme amacı taşır.

Rakiplerinizi tanımak işletme olarak olumlu ve olumsuz yönlerinizi keşfetmenize, kendiniz için fırsatları belirlemenize yardımcı olur. Rakiplerinizi analiz ederek pazardaki eksikleri tespit edebilir, yeni ürünler geliştirebilir ve etkili bir pazarlama yapabilirsiniz. Rakip analizi nedir sorusunu doğru cevaplamanın, marka stratejiniz için de oldukça önem taşıdığı yadsınamaz.

  • Rakipleriniz kim?
  • Hangi ürün ve hizmetleri piyasaya sunuyor?
  • Geçmişte yaptıkları ve şimdi uyguladıkları marka stratejileri nelerdir?
  • Hedef kitleleri kimlerden oluşuyor?
  • Rakipleriniz size hangi imkan ve fırsatları sunuyor?
  • Rakiplerinize tüketiciler tarafından gelen şikayetler neler?

Bu gibi soruları yanıtlayabilmeniz için bazı yöntemler vardır ve aşağıda sizler için listeledik.

Rakip Analizi Yöntemleri

SWOT

Hedef pazarda hangi markaların sizler için rakip olduğunu tespit etmek rakip analizinin ilk adımıdır. Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zayıf yönler), Oppurtunities (fırsatlar), Threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşan SWOT ile kimlerin size rakip olduğunu tespit edebilirsiniz. Rakibinizin güçlü ve zayıf yanlarını görür fırsat ve tehditleri değerlendirebilirsiniz.

PEST ANALİZİ

Politik Ekonomik Sosyal Teknolojik  kelimelerinden oluşan PEST analiz yöntemi ile SWOT analizinde genel olarak değerlendirdiğiniz markanın iç yapısını çözebilirsiniz. Örneğin büyük bir kitleyi ilgilendiren ekonomik bir sorun olduğunda rakibiniz bu krizi nasıl aşar? Aşamadığı durumda siz neler yapabilirsiniz? Bu gibi sorulara yanıt almanızı ve dış şartlara göre hem kendi markanızı hem rakibinizi değerlendirme fırsatı sunar.

RAKİP DİZGİSİ

Rakip analizi yöntemleri arasında yer alan rakip dizgisi, kısaca rakiplerinizi puanlamak olarak tanımlanabilir. Listelediğiniz rakiplerinizi puanlayarak analiz edersiniz. Bu yöntemde püf nokta her bir madde için her bir rakibi belli bir standartta puanlamanız olacaktır. Aşağıda örnek bir rakip dizgisi yer almaktadır. Rakipler ve kriterler belirlenmiş, 10 üzerinden puanlama yapılmıştır. Rakiplerinizin güncel pozisyonunu, geçmiş marketing ve seo çalışmalarını, gelecekte neler yapacağının bir projeksiyonunu görmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ÖLÇEKLER RAKİP 1 RAKİP 2 RAKİP 3
ÜRÜN KALİTESİ 3 6 8
MÜŞTERİ KİTLESİ 6 7 9
LOJİSTİK 5 7 5
SATIŞ SONRASI HİZMETLER 5 5 9