Marka Konumlandırması

Bir işletmenin ürün veya hizmetini benzerlerinden ayırt edilecek şekilde farklılaştırmaya yönelik kullandığı sözcük, logo, ses, tasarım, kavram gibi tüketici algısı için yapılan tüm çalışmalara marka denir. Bir ticaret unvanı değildir. Markaya özel bir kimlik veya imaj yaratmak amacıyla hizmet eden bir kavramdır. Mal ve hizmetlerin kaynağını gösteren, garanti veren, işletmenin imzası olarak nitelendirilebilir.

Marka konumlandırması ise işletme ürün veya hizmetin tüketici gözünde imajını oluşturma sürecidir. En küçük ölçekli işletmelerden büyük ölçekli işletmelere kadar tümünü kapsar. Çünkü tüketiciler bu markalar hakkında belli düşüncelere sahiptir. OMO ile lekesiz temizlik, Akbank ile güven, AUDI innovaktif teknoloji, ETİ ile mutluluk gibi örnekler işletmelerin marka konumlandırması ile oluşmuştur.

image 3

Marka Konumlandırma Stratejileri

Marka konumlandırma süreçlerini farklı stratejilerle yönetmek mümkündür. Bazı markalar ürünün farkını ortaya çıkarmak isterken bazı markalar fiyat ve uygunluğunu ortaya çıkarmak isteyebilir. Bazı markalar ise müşteriye satış ve satış sonrası verdiği hizmeti ön plana çıkarmak ister. Ne amaçla olursa olsun marka konumlandırma stratejilerini doğru şekilde belirlemek markanın şimdiki ve gelecekteki başarısı için oldukça önemlidir.


Markanın tüketici gözünde olumsuz bir imaja sahip olması birçok işletmenin aradığı sadık müşteri portföyünün oluşmasını engeller. Bu sebeple Marka Konumlandırma Stratejileri önem verilmesi gereken bir konudur.

Pazar alanınızdaki mevcut durumunu belirleyin.
İşletmeniz belli bir süredir pazardaysa ve tüketicilere ulaşıyorsanız belli bir marka konumunuz vardır ve ilk adımınız bu konumu belirlemek olmalıdır.

Rakiplerinizi analiz edin.
Aynı pazarda bulunduğunuz rakiplerinizle aranızdaki farklar nelerdir? Rakipleriniz marka konumlandırma sürecini nasıl ilerletmektedir? Bu soruları yanıtlayarak rekabet halinde olduğunuz firmalardan farklı olarak markanızın nasıl algılanması gerektiğine karar verebilirsiniz.

Hedef kitlenizi tanıyın.
Tüketici kitlenizin sizden beklentileri nelerdir? Sattığınız ürün ya da hizmet hedef kitlenize hitap etmeli hatta daha fazlasını vermelisiniz böylece markanız tüketici algısında daha sağlam bir yere sahip olacaktır.

Markanızı özgün yapan özelliklerini belirleyin.

Marka konumlandırma sürecinde sizi eşsiz yapan özelliklerinizi belirleyip pazarlama ve reklam çalışmasını bu doğrultuda yapmanız pazardaki yerinizi belirleyecektir.