Hedef Kitle Analizi Nedir?

Firmaların kendi sattıkları ürün ve hizmetler için ulaşmayı amaçladıkları belli kriterlere uygun kişi veya gruplar hedef kitle olarak adlandırılır. Şirketler kendi tüketici gruplarını belirlemek ve tanımak için hedef kitle analizi yaparlar.

image 1
image 1

Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?

Hedef kitlenin belirlenmesi; pazar alanınızın mevcut durumunu görmenizi, doğru tüketici kitlesi oluşturmanızı, satmak istediğiniz ürüne talep olup olmayacağını ve yeni pazarlar keşfetmenizi sağlar. Hedefi bilmek, ona ulaşmayı kolaylaştırır.

Mevcutta sahip olduğunuz bir hedef kitleniz varsa onlar hakkında bilgi toplamak kolaydır ancak hedef kitleniz yoksa ya da hedef kitlenizi değiştirmek istiyorsanız geçmişte yaptığınız stratejilerinizi değiştirmeli ve yeni stratejiler geliştirmelisiniz.

Hedef kitlenizi belirlerken; yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, gelir durumu, etnik köken, din, internet kullanımı, ziyaret edilen web siteleri gibi dikkat etmeniz gereken birçok unsur vardır. Peki bu sorulara yanıtları nereden ve nasıl alacaksınız? Hedef kitle analizi nasıl yapılır ve nelere dikkat etmelisiniz?

Belirlediğiniz kriterlere uygun kişilere ulaşmak için röportajlar veya anketler düzenleyebilirsiniz. Ancak günümüzde hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yolu sosyal medyayı en verimli şekilde kullanabilmektir.

  1. Hedef Kitlenizi Gruplara Ayırın.

Hedef kitlenizi belirlerken kişileri gruplara ayırmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sahip olduğunuz verilerden yola çıkarak kişileri demografik bilgileri, internet kullanım şekilleri, coğrafi konumları gibi başlıkları dikkate alarak gruplara ayırmalısınız.

  • Kişiler Hakkında Detaylı Bilgiler Edinin.

Hedef kitlenizi oluştururken onlar hakkında ne kadar çok şey bilirseniz onlar hakkında daha doğru çıkarımlarda bulunabilirsiniz.

  • Rekabet Analizi Yapmak.

Kendi hedef kitlenizi belirlerken rakiplerinizin hizmetleri ve sahip oldukları hedef kitle hakkında bilgi sahibi olmak sizlere fayda sağlayacaktır.

Hedef Kitle Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hedef kitle analizi yapmak isteyen firmanın kendi ürün ve hizmetlerine çok iyi derecede hakim olması gerekir.
  • Ürün veya hizmeti satın alması beklenen kişiye dair sorulan sorulara net cevaplar verilmesi gerekir.
  • Analiz etme aşamasında geçmiş veriler dikkate alınarak ilerlenmelidir.
  • Firmanın faaliyet alanında bulunan sektöre ait daha önceden ve şimdi yapılan veriler incelenmeli ve takip edilmelidir.
  • Belirlenen kitle karşısında potansiyel müşteri profilleri oluşturulmalıdır.