Başarılı sonuçlar elde etmek ve belli bir sürede yapılması beklenen hedefleri listelediğiniz bir araca aksiyon planı denir. Hepimizin başarmak ve sonuçlandırmak istediği hedefleri vardır ve bu hedefleri tamamlamak için doğru bir plana ihtiyaç duyarız. Oluşturulan aksiyon planları kritik bir öneme sahiptir çünkü işe odaklanmanızı, motive olmanızı ve hedefe bağlı kalmanızı sağlar. İş takibini kolaylaştırır ve verimliliği arttırır. Görev ve sorumluluklar net bir şekilde bellidir. Aksiyon planı nedir sorusunu sormaya başladığınıza göre bunlara artık çok da uzak değilsiniz demektir. Ayrıca ne yapmanız gerektiğini adım adım listelediğiniz bir iş planı hedeflerinizi ertelemenize engel olacaktır. Bunların tümü aksiyon planı nedir ve neden önemlidir sorusunu yanıtlayacaktır.
Aksiyon planı nasıl oluşturulur?
İşlerinizi düzenli ve planlı bir şekilde tamamlamaya karar verdiniz ve aksiyon planına ihtiyacınız var. İlk olarak yapmanız gereken hedefinizi belirlemek olacaktır. Ve belirlediğiniz bu hedef belli özelliklere sahip olmalıdır.
- Spesifik olmalıdır. Derin detaylar içermeli iyi tanımlanmalı ve net olmalıdır.
- Ölçülebilir olmalıdır. İlerlemenizi ölçebilmeli ve kaydedebilmelisiniz.
- Ulaşılabilir olmalıdır.
- Amacınızla alakalı olmalıdır ve belli bir zaman dilimini içermelidir.
Hedefinizi tanımladıktan sonra bu hedefe yönelik atmanız gereken adımları listelemelisiniz. Bu adımları listelerken tablo ya da görsellerden faydalanabilirsiniz. Bu liste açık ve anlaşılır olmalıdır.
Bazı hedefler herhangi bir bütçe ya da kaynağa ihtiyaç duymadan tamamlanabilir ancak hedefinizi tamamlamada bir bütçe ya da kaynağa ihtiyacınız varsa bunları da belirlemeniz gerekmektedir.
Ana hedefe ulaşmaya çalışırken gerçekleştirdiğiniz mini başarılarınızı da listelemek sizleri motive eder ve daha başarılı bir performans sağlar.
Belli bir zaman diliminde gerçekleştirmek istediğiniz amacınızı yakından takip ve analiz etmelisiniz. Atmanız gereken adımları zamanında tamamlıyor musunuz ve odaklanabiliyor musunuz? Kendinizi yakından izlemelisiniz.
Son olarak hedefi tamamlamada oluşturduğunuz iş planı ile amacınıza ulaşıp ulaşmadığınızı değerlendirmelisiniz. Eğer belirlediğiniz hedef iş ortamı ile ilgiliyse bu değerlendirmeyi ekip arkadaşlarınızla yapabilirsiniz. Tamamladığınız işlerde ilerlemeniz nasıldı? Eksikleriniz neler? Eksikleri gidermede nasıl bir yol izlemelisiniz? Bu işi yaparken karşılaştığınız sorunlar neler ve çözüm önerileri nelerdir? Değerlendirme aşamasında ekibinizle beraber bu soruları yanıtlayıp aksiyon planınızı bu doğrultuda güncelleyebilirsiniz.