Ana Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Ana Marka Stratejisi Nedir?

Markanın; tüketici algısında değerini arttırmak, gelişmesini sağlamak amacıyla yapılan uzun süre geçerli olan planına ana marka stratejisi denir.

Tüketicinin tüm taleplerini içererek markayı tanıtır, müşteri ihtiyaç ve algısına göre belirlenir.

Reklam, içerik, paylaşım ya da logo çalışmaları gibi araçlarla marka kalite ve güvenini sağlayabilir, pazarlama piyasasındaki değerinizi belirleyebilirsiniz.

Ana marka stratejiniz, firmanızın rakip firmalardan ayırt edilmesini ve tanınmasını sağlar. İşletme açısından ise uzun vadeli planlar yapmanızı ve kendinize bir yol haritası çizmenize yardımcı  olur.

Ana Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Küçük ya da büyük ölçekli fark etmeden markanızın stratejisini belirlemek uzun vadeli bir süreçte marka imajını belirleyecektir. Dolayısıyla marka stratejisi nasıl oluşturulur sorusu aklınızdaki en kritik soru olabilir.

  • Öncelikle amaç ve hedeflerinizi belirleyin. İşletmenizi nereye taşımak istiyorsunuz, markanızı hangi amaçla yarattınız? Örneğin amacınız fiyat performans ürünü yaratabilmek olabilir ya da maliyet düşünmeksizin en kaliteli ürünü yaratmak olabilir. Markanızı nereye taşımak istediğinizi bu gibi soruları belirleyerek ve yanıtlayarak başlayabilirsiniz.
  • Pazarlayacağınız ürün kimlere hitap etmeli? Kimlere ulaşmalısınız ve kimlere yönelik strateji oluşturmalısınız? Yaş grubu, cinsiyet, ekonomik durum, kişisel ihtiyaçlar gibi kriterleri belirlemeli, hedef kitle ve ihtiyaçlarını tanımalı, analiz etmelisiniz.
  • Rakiplerinizi sizden ayıran özellikler nelerdir? Rakip markalardan farklı olarak tüketiciye ne verebilir nasıl dikkat çekebilirsiniz? Piyasadaki rakiplerinizi bilmek, sizi onlardan daha özel kılacak şeyleri müşterilerinize sunmak, marka stratejinizi oluşturmada en temel ögelerden biridir. Stratejinizi oluştururken piyasada sizlere rakip olan firmaları tanımalı ve farkınızı ön plana çıkarmalısınız.
  • Oluşturacağınız stratejide sattığınız ürünler yerine markanızı öne çıkarmak sizin için her zaman avantajlı olacaktır. Markanıza olan güven ve hizmet kalitesinin tüketici algısına yerleşmesi, sattığınız ürünün ön plana çıkarılmasından çok daha önemli bir unsurdur.
  • Markanızın sloganı, logosu ve ismi hedef kitle açısından oldukça önemlidir. Marka isminin kişinin aklında kalabilecek düzeyde olması, logonuzun özgün, sloganınızın da insanları harekete teşvik etmesi gerekmektedir.  

Kurumsal kimlik ve ana marka stratejisi oluşturma hakkında soru ve sorunlarınızın detaylı olarak cevaplandırılması beklentinizi karşılamak için sizleri bizimle iletişim kurmaya davet ediyoruz.